„Nick Vujicic. Tudjátok, a fiatalembernek nincs keze, nincs lába. A lába helyén két ujjszerű képződmény van. Így született: kezek, lábak nélkül.

Gyermekként mindenki bántotta, csúfolta az iskolában. Tehetetlen volt, kiszolgáltatottt. Állandóan az öngyilkosság gondolatával foglalkozott, így nem tud élni. Föltette ezerszer a kérdést, hogy miért pont én? Miért pont velem történik ez? Majdnem beleőrült ebbe, depressziós lett, öngyilkossági fantáziák jártak a fejében.

Meséli, hogy volt egy nap, amikor már számolta, hogy hányan szemétkednek vele, szólnak oda neki csúnyán. Így gondol vissza arra a napra: „Jöttem haza az iskolából és az volt bennem, hogy ha még valaki ma odaken nekem valamit, én biztos megölöm magam. Mikor már majdnem haza értem, a szomszéd lánya integetett nekem: „Nick, Nick, hogy vagy ma?” Ekkor úgy döntöttem, hogy ma még élek.”

Látjátok képesek vagyunk egy-egy szóval, egy-egy mondattal életet adni. Lehet, hogy valaki éppen ott tart, hogy nem látja az élete értelmét, nem akar élni, és ekkor ha azt mondjuk neki, hogy: ”Szeretlek.”, úgy dönt, hogy még maradni akar.
„De büszke vagyok rád.” “Köszönöm neked!” – Egyszerű szavakkal, is tudunk életet adni, persze nem mindegy, hogy hogyan mondjuk ezeket.

Nick tovább mesél:
“Az öngyilkossági kísérletek után jött egy fordulat. Akkor egészen világosan megértettem, hogy mindig csak azzal foglalkozom, hogy mim nincs. Ha ezt folytatom akkor vagy megőrülök, vagy öngyilkos leszek. Lekötött az, hogy mim nincs! Nincs kezem, nincs lábam.

Abba kell hagynom, hogy azon gondolkozom: mi nincs, mi hiányzik, miért pont én?
Találnom kell egy életcélt, amiért érdemes élni. Ha nincs jó életcél, akkor teljesen leköt az, hogy mim nincs.

Ahogy megtaláltam, hogy mi lehetne az életcélom, egyszer csak értelme lett az életemnek! Találtam életcélt – azóta jól vagyok.”

Ez azt jelenti, hogy az élet értelmét megtalálhatom akkor is, ha semmilyen okot nem tudok. Megtalálhatom, neki elhihetjük. Ha én mondom, mit számít? De ha egy olyan ember, akinek nincs keze, nincs lába, akkor az valóban hiteles.

Azóta megházasodott, és két gyönyörű kisfia is van. Világszerte híres, és rengeteg embert motivál.”

Részlet Pál Feri 2013. 03. 19-i előadásából.

Hallgasd meg a teljes előadást! Ingyen elküldjük e-mailben.

A fenti egy részlet Pál Feri előadásából, vasárnapi beszédéből. A letölthető hanganyagot elküldjük e-mailben, majd heti üzeneteket, részleteket további előadásokból.

Hozzászólások

hozzászólás