Whittaker azt mondja, hogy egy kapcsolat akkor működőképes, ha van benne elég nagy szabadság, intimitás. Az általa felvázolt kulcsfogalmak a következők.

1. Bensőségesség

A kapcsolat akkor lesz működőképes, ha a tagok állandóan törődnek azzal, hogy a kapcsolatuk bensőséges legyen, az maradjon, vagy ha nem az, akkor azzá tegyék.

2. A kapcsolat külön minőség

Minden társkapcsolatban három fél van jelen: a férfi, a nő és a kapcsolat! Ez egy izgalmas megközelítés, és érdemes ezen gondolkodni, hogy vannak dolgok, amelyek a férfinak, vannak, amelyek a nőnek, és vannak, amelyek a kapcsolatnak tesznek jót. Van olyan dolog, amit én férfiként vagy nőként kibírok, de a kapcsolat nem bírja ki. A kapcsolat külön minőség.

3. Szexualitás

A szexualitás az egyik nélkülözhetetlen alapja egy jó párkapcsolatnak.

4. Érzések, indulatok, szélsőségek

Szerelemben és háborúban sok minden megengedett: a párkapcsolatban is. Szabad, hogy legyenek tomboló érzések, indulatok, fájdalmak, és minden. Erős vonzás és taszítás, ha van nagy vonzalom és utálat, az jó jel.

5. Az ember a tudattalanul is olyan társat választ, aki által megoldhatja a legfontosabb problémáit

6. Folyamatos hullámzás, változás

Minden jó kapcsolat állandóan hullámzik és változik, sosem folyamatosan jó. Az hazugság, hogy egy kapcsolat folyamatosan jó, mert olyan kapcsolat nincs. Ez csak hazugságok, színjátszás árán lehetséges, vagy pedig azzal, hogy hihetetlen kevéssel megelégszünk, csak ilyen üzleti viszony van köztünk.

7.  Krízispontok

Minden társkapcsolat a krízispontokon keresztül fejlődik igazán. Tehát a krízis nem rossz, hanem jó. Ha azt akarjuk, hogy a kapcsolatunk újból és újból elmélyüljön, akkor kríziseken kell keresztülmenni. A krízist ő úgy hívja, hogy polgárháború. A polgárháborúnak a jó kimenetele pedig – a szavai szerint – rabszolga-felszabadításhoz hasonlatos.

Ez a bejegyzés részlet Pálferi egyik keddi előadásából (önkéntesek által szerkesztett változat). Hallgasd meg a teljes előadást ide kattintva.

Hozzászólások

hozzászólás