Virginia Satir szerint, ha van önbecsülésünk, tudunk és merünk változni. Nem kell merevnek lenni; nem kell, hogy mindig nekem legyen igazam. Ha az ember tud változni, akkor nem követel túl sokat a környezetétől, s legyőzni sem akarja őket. Ennek az lesz a következménye, hogy mernek bízni benne, és ő is szabadabban tud bízni másokban, mert nincs annyira kiszolgáltatva nekik. A bizalom arányában növekszik a szeretet, csökken a félelem.

Ha csökken a félelem, könnyebben tudunk együttműködni, és önmagam és a másik megismerése is elmélyül. Milyen szép ez! Bízom a saját alkalmasságomban, kompetenciámban, rátermettségemben, de tudom, hogy másokra is szükségem van az élethez.

Moreno, a pszichodráma atyja szerint ha az embert akarjuk leírni, akkor erre a legjobb kifejezés a „szociális atom”. Atom, a legkisebb egység, középen van. Ez vagyok én, és ehhez, hozzám kapcsolódnak a számomra fontos emberek. S amikor le tudom írni, hogy „én és a számomra fontos emberek együtt” – ez jelent engem, ez a szociális atom.

Bízom a saját alkalmasságomban, de tudom, hogy másokra is szükségem van.
Az önbizalmam nem a hierarchikus, alá-fölé rendelő szemléletet erősíti. Minél egészségesebben bízom magamban, annál árnyaltabb, gazdagabb, együttműködőbb, és mélyebb kapcsolatokra vagyok kész és közben motivált is vagyok.

Hadd idézzek valakit. Egy nő, aki az önértékelésével bajban volt, egyszer csak a következő mondatot mondta: „Feri, rájöttem valamire! Nem a pasi hozza a boldogságot! Hanem a boldogság hozza a pasit!” Micsoda felismerés! És mennyire igaz.

Egészséges önbecsüléssel tudok segítséget kérni, miközben bízom a döntéseimben. Az, hogy „bízom a döntéseimben” nem azt jelenti, hogy „ó, én mindig jó döntéseket hozok!”, hanem hogy szabad vagyok arra, hogy hozzak döntéseket. És ha tévedek, tudok valamit kezdeni vele. Szabad döntenem, és tévednem is.

A szélsőségesen individuális önbecsülés kizárja, hogy valaki segítséget kérjen másoktól. Ezért van az, hogy nagyon sok férfi nem kér segítséget. Mert a legnagyobb szégyen segítséget kérni. Inkább szenved.

Nem szomorú egy olyan önbecsülés, amiből ki kell zárni azt, hogy
segítséget kérjek valakitől?

Részlet Pál Feri 2008. 01. 29-i előadásából.

Hallgasd meg a teljes előadást! Ingyen elküldjük e-mailben.

A fenti egy részlet Pál Feri előadásából, vasárnapi beszédéből. A letölthető hanganyagot elküldjük e-mailben, majd heti üzeneteket, részleteket további előadásokból.

Hozzászólások

hozzászólás