Bizonyos kincsekkel és értékekkel kapcsolatban gyakran a következőt szoktuk mondani. „Ez akkor valósul meg, vagy akkor igazán az, aminek tartjuk, hogyha feltétel nélküli.” Például egymás elfogadására szoktuk mondani: „Arra van szükségem, hogy engem feltétel nélkül fogadj el.” A férj és a feleség is erre vágyik a társával kapcsolatban.

A szeretetről úgy beszélnünk, hogy az igazi, mély, valódi szeretet feltétel nélküli. Isten szereteténél is erre hivatkozunk, ő feltétel nélkül szeret bennünket. A megbocsájtásnál is ezt mondjuk: az igazi megbocsájtás, egy folyamat, ami elér a végéig, akkor valódi, ha feltétel nélküli.

Igen ám, de az evangélium nagy világosságot hozhat ebben a kérdéskörben. Kijelenthetünk egy egyszerű mondatot: A nagyon értékes, feltétel nélküli kincseknek nagyon komoly feltételei vannak. Attól, hogy az feltétel nélküli megbocsájtás, szeretet, és elfogadás nagyon is komoly feltételei vannak.

A feltétel nélküli megbocsájtásnak feltétele például, hogy képes legyek, és megengedjem magamnak, hogy haragudjak rád. De mindig van egy pont, ahol a megbocsájtás folyamatában lehetőségem van arra, hogy döntsek arról: meg akarok bocsájtani. A gyóntatószoba hűvösében nem egyszer szoktam hallani: „Atya, nem tudok megbocsájtani.” S hogyha rákérdezek, hogy nem tudsz, vagy nem akarsz, akkor ott könnyebb kimondani, hogy bizony, én azt hiszem, nem akarok.

Ahhoz, hogy a feltétel nélküli megbocsájtás folyamatában tudjunk lenni, előbb-utóbb döntenünk kell arról, hogy meg akarunk bocsájtani.

Azután az is a megbocsájtás feltétele, hogy képes legyek legalább egy-két dologban azt mondani: „Ebben én, jelen esetben az áldozat, és te, a tettes, közös nevezőn vagyunk.” Hogy nem vagyunk teljesen idegenek egymástól, van valami, amiben hasonlóak vagyunk. Például: „Azt sejtem, hogy te is ember vagy. Nem örülök neki, de ebben a kérdésben, akármennyire is nem tetszik, egy oldalon állunk.” Képes legyek magamat is bizonyos szempontból olyannak tartani, mint téged. Vagyis azt mondani, hogy nem csak a másik szokott bűnöket elkövetni, hanem én is.

Feltétel nélküli szeretet és elfogadás. Lehetséges feltétel nélkül szeretni, legalábbis minden reményünk ebben van. Igen ám, de a feltétel nélküli szeretetnek biztos, hogy feltétele, hogy képes legyek tisztelni téged. Attól függetlenül, hogy néha nekem nem tetsző a magatartásod, cselekvésed.

A feltétel nélküli elfogadás annyira fontos nekünk. Ennek is van egypár feltétele, de csak egyet mondok. A feltétel nélküli elfogadás feltétele, hogy azt gondoljam, ha én téged feltétel nélkül elfogadlak, akkor belőled ebben a szabadságban, elfogadásban valami jó meg tud születni. Vagyis hogy az emberi szív jó, legfeljebb hajlik a rosszra. Hogyan is fogadhatnék el feltétel nélkül valakit, ha azok a félelmeim, hogy „Na azt már nem! Ha én ezt/őt elfogadom, abból aztán mi lesz?”

Az abban való bizalom és meggyőződés, hogy az ember szíve jó, feltétele annak, hogy valakit feltétel nélkül el tudjak fogadni.

A feltétel nélküli elfogadásnak és szeretetnek közös feltétele is van. Mégpedig az, hogy legyen egy meggyőződés bennem, hogy értékes vagy, rendelkezel kincsekkel, amelyek ki tudnak bontakozni. És vállalom, ha egy-egy pillanatban nem a kincseidet hozod elő, hanem az árnyékodat.

Ha valaki fél, és azt mondja: „Nem nyitom meg magam, nem fogadlak el és nem szeretlek feltétel nélkül, mert akkor megsebződök.”, az bizony lehetetlenné teszi a feltétel nélküli elfogadást. Ugyanis a feltétel nélküli elfogadás és szeretet része, hogy vállalom a félelmet és a sebezhetőséget is.

Isten feltétel nélküli szeretetének is van feltétele, hogy Isten egy legyen saját magával. Mondhatnánk azt a kifejezést is, hogy Isten hűséges legyen önmagához. Isten maga a szeretet, tehát ha Isten megvalósítja a maga isteni világát, akkor feltétel nélkül szeret. Nem azért szeret föltétel nélkül, mert jók vagyunk, hanem mert ő maga a szeretet.

A feltétel nélküli szeretetnek pedig következményei is vannak. Milyen nagy dolog, hogyha mi meg tudjuk teremteni a feltétel nélküli értékek feltételét! Másrészt ha a feltétel nélküli szeretet következményeit magunkra tudjuk venni.

Hallgasd meg a teljes előadást! Ingyen elküldjük e-mailben.

A fenti egy részlet Pál Feri előadásából, vasárnapi beszédéből. A letölthető hanganyagot elküldjük e-mailben, majd heti üzeneteket, részleteket további előadásokból.

Hozzászólások

hozzászólás