Nagyon gyakran történik velünk, hogy én beszélek valamilyen szeretetnyelvet, és a társam is beszél valamilyet. Én a magam nyelvén szeretem őt, de ő ezt nem érti meg. Ő a maga nyelvén várja el tőlem, hogy szeressem, éppen ezért, amit én adok neki, azzal nem tud mit kezdeni. Miközben tele vagyunk jószándékkal, és cselekszünk is a másikért, mégis elmegyünk egymás mellett.

Öt klasszikus szeretetnyelv van. Mi is az, hogy szeretetnyelv?  A másik szeretetnyelvének megismerésekor jövök rá arra, mit kell csinálnom ahhoz, hogy átélje: szeretve van. Nektek mi jut rögtön az eszetekbe? Mit kell a házastársatoknak, a barátotoknak, vagy bárki másnak csinálni ahhoz, hogy átéljétek azt, hogy ez az ember bizony szeret engem?

1. Az apró szívességek

Van, aki számára a szeretet abban fejeződik ki, hogy a másik ember szívességeket tesz neki. Segít ebben, segít abban, megteszi ezt vagy azt, megszerel, elhoz, kimos valamit, kitereget, stb. Amikor pedig megteszik neki ezeket a szívességeket, akkor az illető átéli, hogy ez az ember értem él, szeret engem. Ez az egyik szeretetnyelv.

2. A minőségi idő

Vannak olyanok köztünk, akiknek a legnagyobb szükségük arra van egy párkapcsolatban, hogy intenzíven együtt legyenek. Ismerek például olyan asszonyokat, akik azt mondják, hogy nem kell nekem sok, csak napi fél óra, de akkor legyünk együtt, a társam csak rám figyeljen, legyen velem.

Most képzeljünk el egy férfit, aki csinál egy csomó szívességet, szerel, dolgozik, és közben van az ő asszonya, aki meg azt várja, hogy álljon már meg végre, és üljön le mellé, ne kapcsolja be a tévét, csak legyenek együtt fél órán keresztül. Mindegy, mit csinálunk, csak együtt legyünk, ez a lényeg! A férfi pedig nem érti, hogy mi baja a nőnek? Hát nem érti, mivel mennyi szívességet megtett aznap! Amikor pedig bemegy hozzá, elkezd bőgni az asszony!

3. A testi érintés

Férfiak, ne dőljetek be annak, hogy azt gondoljátok, hogy azért, mert a szexuális élet annyira fontos, ezek vagyunk mi. Biztos, hogy azok között a férfiak között, akik azt gondolják, hogy na, ez vagyok én, jóval kevesebben beszélik ezt a nyelvet. Az érintés nem korlátozódik le a teljes szerelmi egyesülésre. Hanem az érintés lehet gyöngédség, simogatás és ehhez hasonlók is. (A cikk folytatódik az esemény alatt.)

 

Amerikai filmekben szoktuk azt látni, ahogy a férfi elhalad a felesége mellett, aki a konyhában szorgoskodik, és kedvesen megsimogatja a vállát. Ha pedig a nő ezt a nyelvet beszéli, akkor az számára valóban a szeretet kifejeződése. Vannak tehát köztünk olyanok, akik ebből élnek, és ha ez van, akkor élnek, ha meg nem, akkor egyre csak szürkül le a nő. „Mi a baj? – Nem adtál puszit, amikor hazajöttél!” Lehet, hogy hozott egy aranygyűrűt, vagy egy briliáns nyakláncot, de puszit nem adott.

4. Az elismerő szavak

Szavak és beszélgetések. Sok férfi van ilyen, nem csak nők. Amikor a feleségtől naponta kap két elismerő mondatot, akkor másnap fényes arccal, egyenes háttal tud dolgozni menni. De például képzeljünk el egy olyat, hogy a pasi dicséri a felségét: De tuti a frizkód! A feleség meg azt gondolja közben, hogy: Mikor simogat már meg? Hagyja már ezt a szövegelést.

5. Az ajándékozás

Tárgyak vagy pedig én magam. Én is lehetek ajándék, amikor valakinek arra van szüksége, hogy ott legyek vele. Ez nem egyenlő a minőségi idővel. Az illető nem ezt akarja, hogy töltsünk együtt valamennyi időt, hanem hogy ajándékozza meg őt magával, a jelenlétével, vagy hogy ekkor és ekkor hazajön. Amikor nagyon nagy szüksége van a feleségnek a férjére és azt kéri tőle, hogy: „Kérlek, nagy szükségem van rád, ekkor legyél itthon!” Ez is az ajándékozás egy fajtája.

Ezt nagyon érdemes végiggondolni. Hogy ne kerüljük el egymást a kapcsolatban, ismerjük meg, hogy kinek mi a fontos.

(Gary Chapman Egymásra hangolva című könyve alapján.)

Hallgasd meg a teljes előadást! Ingyen elküldjük e-mailben.

A fenti egy részlet Pál Feri előadásából, vasárnapi beszédéből. A letölthető hanganyagot elküldjük e-mailben, majd heti üzeneteket, részleteket további előadásokból.

 

Hozzászólások

hozzászólás